Minst 8 dagar
Frankrike
Hyra cykel
Vikcykel

Alsace - cykling bland bergsbyar och vinfält

Cykelturen

Vogeserna är en bergskedja i Alsace i östra delen av Frankrike nära tyska gränsen. Cykelturen går först på fina småvägar i bergen och slingrar sig sedan ner till vinfälten. Boende finns i små pittoreska byar och städer. Turen omfattar fyra dagars cykling varav tre är korta men kuperade medan den sista är lite längre men utan uppförsbackar. Cirka 3-4 timmar i cykelsadeln per dag om man tar det lugnt. Dagsrutterna, inklusive kartfiler (gpx-filer) kan man se här. Om ni istället vill cykla mountainbike på branta stigar så finns det en särskild led för detta här.

Tågresan

Nattåget Malmö - Hamburg gör att ni kan sova en stor del av restiden. Om ni lämnar t.ex. Stockholm eller Göteborg på kvällen så kan ni vara framme i Strasbourg vid lunchtid nästa dag. Första cykeldagen tar ni med cykeln på ett lokaltåg för en kort resa innan cykelrutten startar.

Cykeln

Velhop är Strasbourg stads hyrcykelsystem, där kan man på t.ex. tågstationen hyra både “muskelcyklar” och elcyklar (obs kolla så pakethållare finns). Här är en annan cykeluthyrare. Alternativet med vikbar cykel är det mest flexibla eftersom man då kan åka vilka tåg man vill (inkl. nattågen till Hamburg).

Klimatbelastningen för tågresan och boendena blir enligt Klimatsmart Semester ca 100 kg CO2e. Som jämförelse blir det över 300 kg CO2e om man tar flyget till Strasbourg.

Resplan

Nedanstående resplan har relativt korta och inte alltför kuperade dagsturer som alla i någorlunda fysisk form klarar. Om ni vill ha det ännu mer “soft” kan ni hyra en elcykel. Om det finns tidsmässigt utrymme kan det vara skönt att lägga in en eller flera pausdagar, t.ex. i bergsbyn La Petite-Pierre. Utbudet av boenden är mycket begränsat i småbyarna så boka i god tid, se bokningslänkar här. Om man kan undvika juli och augusti så slipper man trängas med så många andra. Nattåg kan man boka direkt hos SJ eller Snälltåget, snabbtåg i tyskland kan bokas direkt hos Deutsche Bahn. Om du har erfarenhet av hela eller delar av den här turen, och har tips som du vill dela med dig av, så gör gärna det i Facebookgruppen.

DAG 1

Dag 1: Nattåg Malmö - Hamburg

DAG 2

Dag 2: Dagtåg till Strasbourg + utforska stan

 • Efter frukost i Hamburg tar ni snabbtåg till Offenburg och sedan ett kort lokaltåg till Strasbourg i Frankrike. Ni kommer fram mitt på dagen och har tid att utforska stan.

 • DAG 3

  Dag 3: Lokaltåg till Niederbronn-les-Bains och cykel till La Petite-Pierre

 • Eventuella hyrcyklar hämtas ut i Strasbourg och sedan blir det lokaltåg till Niederbronn-les-Bains (ca 1 timme). Cykelturen är 36 km och börjar med sköna nerförsbackar men det blir lite uppför på slutet mot byn La Petite-Pierre. En vandring eller cykeltur runt den gamla ringmuren är riktigt fin och på högsta punkten innanför ringmuren finns vackra småvägar. Dagsrutt och karta för etapp 1 finns här.

 • DAG 4

  Dag 4 - Cykel till La Hoube

 • Dagens tur genom bergen är 38 km. Ta med lunch eftersom turen går genom glesbefolkade områden. Byn La Hoube är mycket liten och det är bra att kolla i förväg om det finns någon öppen restaurang. Dagsrutt och karta för etapp 2 finns här.

 • DAG 5

  Dag 5 - Cykel till Obernai

 • Cykelturen är 42 km och börjar i bergen och tar er ner till staden Obernai. Centrum består av korsvirkeshus i tysk stil. Dagsrutt och karta för etapp 3 finns här.

 • DAG 6

  Dag 6 - Cykel till Colmar

 • Nu är det slut på backiga vägar och istället går turen som är 57 km på smala vägar genom vinfälten. Ni passerar vingårdar och kommer sedan fram till Colmar som är en livlig mindre stad som är overkligt pittoresk och full av turister. Dagsrutt och karta för etapp 4 finns här.

 • DAG 7

  Dag 7 - Lokaltåg till Strasbourg - snabbtåg till hamburg - nattåg till Sverige

 • Dagen kan ägnas åt att utforska antingen Colmar eller Strasbourg. På eftermiddagen är det dags att ta tåget till Hamburg (via Offenburg), för att innan midnatt kliva på nattåget.

 • DAG 8

  Dag 8 - Hemma igen