Hur mycket planering som behövs inför en tur beror på vilken variant av TågcykelTouring du valt och på hur spontan du vill vara. Tågbiljett och cykel behövs ju alltid. Det kan också vara bra att tänka igenom packning, kolla upp vilka kartor som funkar bäst för rutten samt undersöka eller boka boendealternativ. Här finns tips om detta.
I Norden och övriga norra Europa finns det ofta ett väl utbyggt nät med cykelvänliga småvägar, kolla Opencyclemap. Det finns många olika hemsidor/appar som man kan använda både för att planera rutten i förväg och för att navigera utmed vägen. Ett sätt är att planera rutten vid datorn och sedan spara den i en så kallad gpx-fil. Filen öppnar man seda i en app i mobilen som man har på styret (mobilen drar en hel del batteri, ett alternativ är en cykeldator som ofta räcker mycket länge). Exempel på hemsidor/appar för detta är Komoot, Bikemap, RidewithGPS och Naviki. I vissa appar kan man också utforska cykelrutter som andra har lagt upp.
En viktig del i ruttplaneringen är att bestämma hur långt du vill cykla varje dag. Det är svårt att veta vad som är lagom långt - ett sätt är att packa cykeln på hemmaplan och testa ett visst antal mil. Ett riktmärke kan vara att om du inte är speciellt vältränad och vill cykla max 4 timmar per dag så kan det vara lagom med 3-6 mil om dagen. Om du är vältränad och gillar långa cykeldagar, eller har eldrift, så kan 7-10 mil per dag vara lagom. Med elcykel och två batterier kan du ta dig uppåt 15 mil per dag.
När det gäller övernattning så finns hela skalan från hängmatta under bar himmel till lyxhotell med spa. Vi som driver hemsidan gillar att bo bekvämt - helst på mysiga pensionat eller hos privatpersoner som hyr ut semesterboenden. Om du vill bo gratis och träffa människor så finns Couchsurfing. Warm showers är en liknande community enbart för cyklister.
Det finns flera sajter som hjälper dig att hitta olika typer av boenden inom ett visst område. Airbnb är bra för att hyra privatbostäder, men i vissa länder finns också mycket på Wimdu och Novasol . För att boka på vandrarhem så finns bl.a Hotels.com och Hostelworld. För hotellboende är Hometogo svårslaget - de samlar tillgängliga boenden från ett flertal olika sajter och har ibland även boende i privatbostäder. Många orter har också turistinformation som kan tipsa om lokala aktörer för uthyrning av boenden, t.ex. samordning av via byns matbutik.