Att skaffa en vikbar cykel

Hyra eller dela vikbar cykel Att köpa en egen vikbar cykel kostar en peng och är ju också onödigt ifall den bara blir använd en gång. Uthyrning vore ju fantastiskt men vi har ännu inte hittat något företag som hyr ut vikcyklar - höf av dig om du hittar något. Det som finns är privatpersoner som hyr ut vikcyklar via Hygglo. Ett alternativ kan vara att slå sig ihop med andra och dela vikbara cyklar. Två av oss som driver den här sidan har köpt varsin cykel och så lånar vi av varandra när vi ska ut på tågcykeltouring med en partner/kompis.

Köpa vikbar cykel UTAN eldrift Den mest kända vikbara cykeln är Brompton - en kvalitetscykel med små hjul (16 tum) som är lätt och smidig att vika ihop och ta med på tåget. För pendling eller för att ha med på resor för att utforska städer och dess omgivningar är den svårslagbar. För lite längre tågcykeltouring är det bra med pakethållare, lite kraftigare och större hjul och kanske 7 växlar. Sådana finns både i lågprisvarianter för ca 3000 kr på t.ex. Biltema och högkvalitativa märken som t.ex. Tern Link för cirka 12 000 kr. Utbudet av begagnade cyklar på Blocket och Facebook market är stort (sök på vikcykel och hopfällbar cykel). OBS provcykla för att kontrollera att sadelhöjd och cykelställning känns bra. Om man hittar en cykel utan pakethållare så kan man köpa den separat t.ex. här.

Köpa vikbar cykel MED eldrift Elcykel innebär att Tågcykeltouring kan attrahera även personer som tycker det verkar jobbigt att cykla långt på en vanlig cykel. Två av oss som står bakom den här sidan köpte i april 2022 vikbara elcyklar efter att ha gjort en mycket grundlig marknadsundersökning. Det finns massa olika märken av vikbara elcyklar på marknaden, och många av dem har ett lågt pris. Ingen av dem klarade dock våra krav som var att den ska ha ett batteri med lång räckvidd (helst 17 ah), pakethållare och skärmar samt att det ska finnas tillgång till en verkstad som har reservdelar och kan reparera elcykeln. Vi landade i att Ecoride var det bästa alternativet för oss. De har vikcyklar med både navmotor (ca 20 000 kr) och med mittmotor (ca 26 000 kr). Den med mittmotor har lite längre räckvidd och med snabbladdare (4 amp) kan man ladda under en lunchpaus för att förlänga räckvidden ytterligare. Företaget Vikcyklar säljer många andra kvalitetsmärken.