Minst 3 dagar
Tyskland
Polen
Hyra cykel
Cykel på tåget
Vikcykel

Tyska östersjökunsten

Cykelturen

Det går nattfärjor från Trelleborg till både tyska Rostock från polska Swinousje. Cykelleden Eurovelo 10 däremellan går utmed kusten och är cirka 40 mil om man inkluderar turen runt hela ön Rügen. Om man skippar Rügen så blir det cirka 25 mil. På vägen finns allt en nationalpark med urskog, den gamla svenskstaden Barth, staden Stralsund som är med på UNESCOs världsarvslista, ön Rügen och ett pärlband av små städer som Greifswald och Wolgast. Till slut korsar man polska gränsen och kommer till Swinousje. Hela turen är lagom för 3 - 8 dagar beroende på om du har elcykel, hur vältränad du är och vilka stopp du vill göra. Läs mer om dagsetapper och bokning av boende här.

Tågresan

Nerresan börjar med att åka tåg Trelleborg och därifrån går det färja till Rostock med TT line eller med Stena Line. Hem går färjan från Polska Swinousje till Trelleborg eller Ystad. I båda riktningarna kan man välja nattfärja vilket gör att restiden går fort och man kommer fram utvilad för att starta cyklingen.

Cykeln

Du kan ta med egen cykel/elcykel på tåg från Göteborg med Öresundståg, och från Stockholm (via Göteborg) med Flixtåg. Ett annat alternativ är att hyra cykel/elcykel i till exempelvis Malmö. Om man har egen vikbar cykel så är ju friheten total, t.ex. för att förkorta rutten genom att ta med den på tåg eller buss.

Klimatbelastningen för färjeresan och hotellet blir enligt Klimatsmart Semester drygt 100 kg CO2e vilket är är relativt lågt jämfört med andra vanliga semestrar. Resor till Tyskland med tåg ger dock markant lägre klimatpåverkan än med färja.

Om du har erfarenhet av hela eller delar av den här turen, och har tips som du vill dela med dig av, så gör gärna det i Facebookgruppen.