Minst 4 dagar
Polen
Hyra cykel
Cykel på tåget
Vikcykel

Polska östersjökusten

Cykelturen

Det går nattfärjor både till Swinousje och hem från Gdynia, däremellan går cykelvägen Eurovelo 10. Rutten på polska landsbygden går utmed Östersjön är ca 40 mil. Om du vill ta en extratur så cykla ut på halvön Hel (obs inget Göteborgsskämt) och sedan färja in till stan. Hela rutten är lagom för 4 - 10 dagar beroende på reslängd och om du har elcykel och om du är vältränad eller inte. Läs mer om dagsetapper och bokning av boende här.

Om man är sugen på mer cykling så kan man cykla utmed Blekingekusten på fina cykelleder tillbaka till Skåne. Ett spännande stopp är en safaritur bland vilt strövande visenter, hjortar och vildsvin i naturparken Eriksberg (kräver hyrbil).

Tågresan

Nerresan börjar med att åka tåg och sedan går färjan från Trelleborg eller Ystad till Polska Swinousje. Hem går färjan från Gdynia till Karlskrona. I båda fallen är det nattfärjor vilket gör att restiden går fort och man kommer fram utvilad för att starta cyklingen.

Cykeln

Du kan ta med egen cykel/elcykel på tåg från Göteborg med Öresundståg, och från Stockholm (via Göteborg) med Flixtåg, samt tillbaka från Karlskrona med Öresundståg. Ett annat alternativ är att hyra cykel/elcykel i till exempelvis Malmö. Om man har egen vikbar cykel så är ju friheten total, t.ex. för att förkorta rutten genom att ta med den på tåg eller buss.

Klimatbelastningen för färjeresorna och hotellet blir enligt Klimatsmart Semester nästan 200 kg CO2e vilket är är relativt lågt jämfört med andra vanliga semestrar. Resor till Polen med tåg ger markant lägre klimatpåverkan än med färja.

Om du har erfarenhet av hela eller delar av den här turen, och har tips som du vill dela med dig av, så gör gärna det i Facebookgruppen.